alexandridou

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Κλεοπάτρα Καθάριου γεννήθηκε το 1970 στο Ελατοχώρι Πιερίας. Έχει λάβει πτυχίο (1991 «Άριστα» 8,66), Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (1993 «Άριστα» 9) και Διδακτορικό Δίπλωμα (2000 «Άριστα») από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Συμπλήρωσε τις σπουδές της στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Marburg (1995–1996), στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης (1996–1997), στο Ερευνητικό Κέντρο Κλασικής Τέχνης στην Οξφόρδη (1997), στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης (1998) και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (1998-1999). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και στη συνέχεια ως υποψήφια διδάκτωρ υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (D.A.A.D.), της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Υποτροφιών για αλλοδαπούς φοιτητές (E.S.K.A.S.) και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης. Για τη διεξαγωγή μεταδιδακτορικής έρευνας έλαβε μεταξύ των άλλων υποτροφία αριστείας διάρκειας ενός έτους από την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. και υποτροφία Marie Curie Senior Research Fellowship διάρκειας δύο ετών.

Η διατριβή της με τίτλο «Το εργαστήριο του Ζωγράφου του Μελεάγρου και η εποχή του: Παρατηρήσεις στην αττική κεραμική του α΄ τετάρτου του 4ου αι. π.Χ.» δημοσιεύθηκε το 2002, με δαπάνη του Ενυαλείου Κληροδοτήματος του Α.Π.Θ. Έχει συγγράψει επίσης μια δεύτερη μονογραφία (2009) για τη Συλλογή Αγγείων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα που εντάσσεται στη διεθνή σειρά των Corpora Vasorum Antiquorum  και τελεί υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Ακόμη έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και τιμητικούς τόμους και έχει δώσει διαλέξεις σε επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από το 2005 κ.ε. (κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.) εργάστηκε ως αρχαιολόγος, αρχικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το διάστημα 2013-2015 με άδεια άνευ αποδοχών από την Υπηρεσία εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστημών της Αρχαιότητας του Πανεπιστημίου της Ιένας. Από τον Σεπτέμβρη του 2018 υπηρετεί ως επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές σε διάφορες θέσεις στη Μακεδονία (Τούμπα Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Διπλή Τράπεζα Ν. Αγχιάλου). Συμμετείχε στην οργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διάφορα μουσεία και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης όπως επίσης και σε μεγάλα ερευνητικά έργα (με χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., της Ακαδημίας Αθηνών και του Γερμανικού Ιδρύματος Gerda Henkel).

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Ειδικεύεται στη μελέτη των κεραμικών εργαστηρίων του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Συγκεκριμένα, την ενδιαφέρουν ζητήματα της οργάνωσης της παραγωγής, των σχέσεων κεραμέων και αγγειογράφων αλλά και το εμπόριο των αγγείων γενικότερα. Στο πλαίσιο των γενικότερων ερευνητικών της ενδιαφερόντων ασχολείται με θέματα αρχαίας ερμηνευτικής και εικονογραφίας, θρησκείας, δημόσιου και ιδιωτικού βίου και μικροτεχνίας. Ενδιαφέρεται, τέλος, για την οργάνωση εκθέσεων αρχαιολογικού περιεχομένου, τη χρήση νέων τεχνολογιών στην αρχαιολογία και τις σχέσεις αρχαιολογίας και εκπαίδευσης.

Μελετά υλικό από το Ιερό των Καβείρων στη Λήμνο, από την ανασκαφή Σταυρούπολης-Πολίχνης, όπως επίσης και από το δυτικό νεκροταφείο της Αμβρακίας. Ως υπεύθυνη του Μουσείου Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του Π.Ι. οργανώνει διάφορες δράσεις με τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων και περιοδικών εκθέσεων.

 

Διδασκόμενα μαθήματα icon pdf

­