Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην αρχαιολογία της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου από το τέλος του μυκηναϊκού παλατιακού συστήματος έως και το τέλος της Ελληνιστικής περιόδου.
Μέσω των προσφερόμενων μαθημάτων, οι φοιτητές θα εμβαθύνουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στις προπτυχιακές σπουδές τους, καλλιεργώντας περαιτέρω την κριτική τους ικανότητα, έχοντας μυηθεί στη μεθοδολογία της σύγχρονης έρευνας.
Τα μαθήματα επικεντρώνονται σε ποικίλες θεματικές που αφορούν την ελληνική αρχαιότητα. Ζητήματα τέχνης και τεχνολογίας, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων φωτίζονται μέσα από τη διάδραση φοιτητών και καθηγητών.
Διαλέξεις προσκεκλημένων ερευνητών διεθνούς φήμης είτε στο πλαίσιο του διεπιστημονικού σεμιναρίου είτε συνδυαστικά με τα μαθήματα εμπλουτίζουν περαιτέρω το γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών, ενώ τους εισάγουν στο σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον και τις ερευνητικές προκλήσεις.
Το πρόγραμμα αυτό είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να προετοιμαστούν για διδακτορική έρευνα, ή να διεκδικήσουν επαγγελματικά μια θέση αρχαιολόγου σε μουσείο, εφορεία αρχαιοτήτων ή σχετικό φορέα.
Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της κατεύθυνσης «Κλασική Αρχαιολογία» περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, μαθήματα επιλογής και σε διεπιστημονικά σεμινάρια. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών συνολικού αριθμού 120 ECTS και την απονομή του Διπλώματος Με- ταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η παρακολούθηση: α) Δύο υποχρεωτικών μαθημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο σπουδών, β) Ενός υποχρεωτικού μαθήματος και ενός μαθήματος επιλογής (από άλλη κατεύθυνση του Π.Μ.Σ.) κατά την διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου σπουδών, γ) Του διεπιστημονικού σεμιναρίου κατεύθυνσης, κατά το τρίτο εξάμηνο σπουδών, δ) Η εκπόνηση της υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του τέταρτου εξαμήνου σπουδών. Το κάθε υποχρεωτικό μεταπτυχιακό μάθημα και στις τρείς κατευθύνσεις του Π.Μ.Σ., απονέμει 15 ECTS. Το δι- επιστημονικό σεμινάριο 30 ECTS και η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία απονέμει 30 ECTS. Το Π.Μ.Σ. απονέμει συνολικά 120 ECTS.