Ιστότοπος ΠΜΣ «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία» 2016-2024
Το πρόγραμμα σπουδών του Π.Μ.Σ. «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορική και Αρχαιολογική Θεωρία και Πράξη» περιλαμβάνει τρία (3) εξάμηνα σπουδών, που αντιστοιχούν σε 90 ECTS. Η γλώσσα των μαθημάτων είναι η ελληνική, με δυνατότητα προσφοράς ξενόγλωσσων μαθημάτων από προσκεκλημένους διδάσκοντες.
Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από:
α) Υποχρεωτικά μαθήματα (ΥΠ) που πιστώνονται με 15 ECTS.
β) κατ’Επιλογήν Υποχρεωτικά μαθήματα (ΥΕ) που πιστώνονται με 10 ECTS.
γ) Εργαστήριο (Ιστορία στην πράξη / Αρχαιολογία στην πράξη) που πιστώνεται με 10 ECTS.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα προσφέρονται κατά το Α΄ Εξάμηνο και συμβάλλουν στην εξοικείωση των φοιτητών με την έρευνα και τη μεθοδολογία της μεταπτυχιακής διπλωματικής διατριβής. Τα κατ’επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα προσφέρονται στο Β΄εξάμηνο και μπορούν να επιλεγούν και από τους φοιτητές της άλλης ειδίκευσης. Το Εργαστήριο αποτελεί εφαρμογή των αποκτημένων γνώσεων και δεξιοτήτων κατά τα μαθήματα, αλλά και εμπλουτισμό τους.
Τα θεματικά πεδία των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. είναι τα εξής:
α) Αρχαία Ελληνική Ιστορία: Μεθοδολογία στη μελέτη αρχαιογνωστικών πηγών και χρήση μεθοδολογικών εργαλείων στην ιστορική έρευνα της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας από την Αρχαϊκή εποχή έως και τους Ελληνιστικούς χρόνους, Πολιτική οργάνωση, Θεσμοί, Δίκαιο, Διοίκηση και Οικονομία, Κοινωνία, Θρησκεία, Ιστορική Γεωγραφία.
β) Ρωμαϊκή Ιστορία: Μεθοδολογία της έρευνας και χρήση μεθοδολογικών εργαλείων στη μελέτη της αρχαίας Ρώμης και των επαρχιών του Ρωμαϊκού κράτους. Το Πολίτευμα της Ρώμης κατά τις περιόδους της Βασιλείας, της Respublica και της Αυτοκρατορίας (Ηγεμονία και Δεσποτεία), Ρωμαϊκό Δίκαιο, Πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί, Κοινωνία, πολιτική και στρατιωτική ιστορία, Ελληνική και Λατινική γραμματεία και επιγραφές.
γ) Αρχαία Ιστορία: Αρχαία Νομισματική, εγχρήματη οικονομία από την Αρχαϊκή εποχή έως και τους Ελληνιστικούς χρόνους, τεχνικές κατασκευής του νομίσματος, σταθμητικοί κανόνες, νομισματική κυκλοφορία, εικονογραφία, νομισματική απεικόνιση πορτραίτου δημοσίων προσώπων/ηγεμόνων, πολιτική προπαγάνδα, εμπόριο, πόλεμος.
δ) Προϊστορική Αρχαιολογία: Γενικές θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές της Αρχαιολογίας της Απώτατης Προϊστορίας, της Εποχής του Λίθου και της Εποχής του Χαλκού, στόχοι και εργαλεία, σύγχρονες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην προϊστορική έρευνα, διεπιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές δομές, ιδεολογία και τέχνη, περιβάλλον και παλαιοοικονομία.
ε) Κλασική Αρχαιολογία: Ιστορία και μεθοδολογία της αρχαιολογικής έρευνας από την Εποχή του Σιδήρου έως και τους Ελληνιστικούς χρόνους, σύγχρονες προσεγγίσεις στην αρχαιολογία της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας, η τέχνη και αρχιτεκτονική, θρησκεία και λατρείες, ταφικές πρακτικές στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
στ) Ρωμαϊκή Αρχαιολογία: Αρχιτεκτονική, τέχνη, γλυπτική, προβολή της πολιτικής ιδεολογίας στον ελληνορωμαϊκό κόσμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η οικονομία της αρχαίας τέχνης, ιδεολογία της κοινωνικής ελίτ, ταφικές και λατρευτικές πρακτικές, οργάνωση του χώρου.
Κάθε μάθημα αποτελείται από δεκατρείς (13) τρίωρες συναντήσεις.