Ιστότοπος ΠΜΣ «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία» 2016-2024
Το ΠΜΣ στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις και χρησιμοποιεί τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη της Δουρούτης. Η απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση στους χώρους διδασκαλίας, μελέτης και έρευνας, ενισχύεται και καθορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος και του Πανεπιστημίου, καθώς και το πλαίσιο
κανονιστικών και εκπαιδευτικών εργαλείων της Μονάδας Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Μονάδα Προσβασιμότητας υποδέχεται φοιτητές/τριες που για ιατρικούς ή άλλους κοινωνικούς λόγους αντιμετωπίζουν λειτουργικές και εκπαιδευτικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, και εξετάζει εφικτές λύσεις τεχνικής υποστήριξης για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Στο ίδιο πνεύμα προώθησης της προσβασιμότητας είναι διαθέσιμο και ένα εργαστήριο με τεχνικό εξοπλισμό για αποτύπωση κειμένων στον τύπο Braίlle. Η επάρκεια των μαθησιακών πόρων και υπηρεσιών ενισχύεται και από την υπηρεσία ψυχολογικής στήριξης των φοιτητών/τριών (Επιτροπή Φοιτητικών Ζητημάτων), καθώς και τις δράσεις ερευνητικού και επαγγελματικού προσανατολισμού («Ημέρες Καριέρας»).
Η τακτική συντήρηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων διεκπεραιώνεται με τη συνδρομή ενός μέλους Ε.ΔΙ.Π. και της Επιτροπής Κτιρίου του Τμήματος, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Γραμματειακή υποστήριξη παρέχεται από το προσωπικό της Γραμματείας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, η οποία στελεχώνεται από τη Γραμματέα, έναν διοικητικό υπάλληλο και ένα μέλος ΕΤΕΠ με ειδίκευση στην πληροφορική.
Ενδεχόμενη επιβολή τελών φοίτησης στο μέλλον θα βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες υποδομές.
Αίθουσες διδασκαλίας και διαλέξεων
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας διαθέτει μια αίθουσα διδασκαλίας 30 ατόμων αποκλειστικά για τα μαθήματα του ΠΜΣ ‘Αρχαίος Κόσμος’, η οποία είναι εξοπλισμένη με οπτικοακουστικά μέσα υψηλής απόδοσης, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης διδασκαλίας με διαδραστικά πολυμέσα και τηλεδιασκέψεις. Για τις διδακτικές και λοιπές ανάγκες του προγράμματος (π.χ. διοργάνωση ημερίδων, διαλέξεων με προσκεκλημένους
ομιλητές, workshops, κ.α.) διατίθενται προς χρήση και οι υπόλοιπες αίθουσες και τα αμφιθέατρα του Τμήματος με τον αντίστοιχο εξοπλισμό (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, ηχοσυστήματα, μόνιμη καλωδιακή ή/και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, συστήματα τηλεδιάσκεψης).
Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
Το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης πρόκειται σύντομα και στα πλαίσια εγκεκριμένης χρηματοδότησης (πρόγραμμα «Πανεπιστήμια Αριστείας») να εξοπλιστεί με ένα στερεοσκόπιο, ένα μεταλλογραφικό κι ένα πετρογραφικό μικροσκόπιο με σύστημα προβολικής συμπαρατήρησης, οθόνες και ενσωματωμένες κάμερες που υποστηρίζουν ψηφιακές μετρήσεις. Ο εξοπλισμός αυτός εξυπηρετεί πλήρως τις βασικές μεθοδολογικές ανάγκες των λεγόμενων «αρχαιολογικών επιστημών» (‘Archaeological Sciences’), για παράδειγμα τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα επιστημονικά πεδία της γεωαρχαιολογίας και της πετρογραφίας, της αρχαιοβοτανικής, της βιοαρχαιολογίας/ζωοαρχαιολογίας, της ταφονομίας και της ανάλυσης ιχνών χρήσης ή/και οργανικών καταλοίπων σε τεχνουργήματα. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης και ένα
πλήρες σύστημα φωτογραμμετρίας, αποτελούμενο από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (‘drone’) τελευταίας τεχνολογίας, ηλεκτρονικό υπολογιστή υψηλών επιδόσεων, φωτογραφική μηχανή mirrorless και φορητό mini στούντιο φωτογράφησης.
Αναγνωστήριο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
Το Αναγνωστήριο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την αρχειοθέτηση υλικού τεκμηρίωσης (Σχεδιοθήκες κ.τ.λ.), χώρους συναντήσεων και συνεργασιών, χώρο μελέτης εξειδικευμένης βιβλιογραφίας και ηλεκτρονική υποδομή για τη διευκόλυνση της έρευνας.
Εργαστήριο Υπολογιστών
Το εργαστήριο υπολογιστών διαθέτει έξι λειτουργικούς εκτυπωτές και δέκα υπολογιστές, σε ένα φωτεινό και ευρύχωρο περιβάλλον φιλικό στη μελέτη. Προσφέρει στους φοιτητές του Τμήματος έναν χρήσιμο χώρο έρευνας, περιήγησης στο διαδίκτυο και πρόσβασης σε δυνατότητες εκτύπωσης και σάρωσης εγγράφων, καθώς και σε ιστοσελίδες και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Βιβλιοθήκη
Οι φοιτητές/τριες του ΠΜΣ έχουν στη διάθεσή τους την πλούσια βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, η οποία περιλαμβάνει μονογραφίες και συλλογικούς τόμους από την ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, καθώς και επιστημονικά περιοδικά σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Τα παραπάνω, μαζί με τις σειρές παλαιοτύπων και σπανίων εκδόσεων, που προέρχονται από δωρεές και αγορές, στεγάζονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, στην οποία έχουν μεταφερθεί και σημαντικά αρχεία, όπως το αρχείο ανασκαφών Ηπείρου «Σωτήρη Δάκαρη».
Μουσείο - Διδακτική Συλλογή Εκμαγείων και Αρχαιολογικών Αντικειμένων
Η διδακτική συλλογή του Μουσείου Εκμαγείων προσφέρει στους/στις φοιτητές/τριες τη δυνατότητα εκμάθησης των βασικών μεθόδων αρχαιολογικής τεκμηρίωσης (καταγραφή, σχεδίαση/αποτύπωση, φωτογράφιση), καθώς και την εκπαίδευση στις πρακτικές της καταλογογράφησης, ταξινόμησης και τυπολογικής μελέτης των αρχαιολογικών αντικειμένων, με βάση ακριβή αντίγραφα, αλλά και αυθεντικές αρχαιολογικές συλλογές που φιλοξενούνται στο Μουσείο.