alexandridou

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Ιωάννης ΤΖΑΜΤΖΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής (Τάξη του 1978), ο Ιωάννης Τζαμτζής πραγματοποίησε, από το 1979, το σύνολο των σπουδών του στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 2, στο Παρίσι –Γαλλία, απ’ όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής (Ιστορία του δικαίου και των θεσμών – Ρωμαϊκό δίκαιο) με «Άριστα μετ’ επαίνων», τον Φεβρουάριο του 1996. Η διατριβή του, βραβευμένη με τρία γαλλικά πανεπιστημιακά βραβεία, έχει τον τίτλο (σε ελληνική μετάφραση): Ποινική δικαιοσύνη και λαϊκή δικαιοσύνη στο τέλος της ρωμαϊκής Respublica (149-44 π.Χ.): ποινική δικαστική οργάνωση και ρόλος του λαού στη Ρώμη κατά τον τελευταίο αιώνα της Respublica. Εκτός αυτού, είναι και κάτοχος Διπλώματος Μεταφραστικής της Αγγλικής Νομικής Ορολογίας από το Ινστιτούτο Συγκριτικού Δικαίου των Παρισίων. Από το 2000, και έπειτα, διδάσκει τη Ρωμαϊκή Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου σήμερα κατέχει τη θέση του Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στο γνωστικό αυτό αντικείμενο, ενώ διατέλεσε και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος μεταξύ 2017 και 2019. Σήμερα, είναι Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Παράλληλα με τα καθήκοντά του στα Ιωάννινα, Ρωμαϊκή Ιστορία επίσης δίδαξε, μεταξύ 2007 και 2009, στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Έχει συγγράψει τέσσερες άλλες μονογραφίες, με πιο πρόσφατες εκείνες που τιτλοφορούνται: Ο Μεσογειακός κόσμος, από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα (323-44 π.Χ.). Συνοπτική πολιτική και θεσμική ιστορία, Αθήνα/Θεσσαλονίκη 2014 [ανατ. 2018] και Finis Iuris, Αθήνα/Θεσσαλονίκη 2019, από τις Εκδόσεις Σάκκουλα. Ακόμη, έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα στην Ελληνική και σε ξένες γλώσσες, και έχει δώσει διαλέξεις σε επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Ιωάννης Τζαμτζής υπήρξε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1989 έως και το 2016. Είναι ισόβιος Τακτικός Εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου και της Ελληνικής Εταιρείας Δικαιοφιλοσοφικής και Δικαιοϊστορικής Ερεύνης, αλλά και μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος.

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Η εξέλιξη του imperium από τη βασιλική περίοδο έως το τέλος της Ηγεμονίας: η έννοια της απόλυτης εξουσίας πάνω στους κυβερνώμενους, η πορεία της στον χρόνο και η προσαρμογή της στον χώρο.

Η πολιτική αντιπαράθεση κατά την περίοδο της Ύστερης Respublica: θεματική των πολιτικών προτάσεων των optimates και των populares, αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες, η στελέχωση των δικαστηρίων ως πολιτικό διακύβευμα, πολιτική βία στο πλαίσιο της πόλης.

Τα πολιτικά και συνταγματικά γραπτά του Κικέρωνα και η ανάγνωσή τους κάτω από το πρίσμα του λειτουργισμού και της συστημικής θεωρίας.

Η πολιτειακή δομή της προπτωτικής Καρχηδόνας: οι ανώτατοι κριτές, οι πρεσβύτεροι, οι εκατόν, η λαϊκή συνέλευση και η σύγκριση της φοινικικής λογικής του κυβερνάν με τη ρωμαϊκή και τις ελληνικές κατηγοριοποιήσεις των πολιτευμάτων.

Ρωμαϊκό ποινικό δίκαιο της Respublica και της Ηγεμονίας.

Γεωστρατηγικά θέματα της ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας: ο έλεγχος των Στενών του Ελλησπόντου, της Μεσσήνης και των Ηρακλείων Στηλών σε αντιστοιχία προς τον Ελληνικό, τον Ρωμαϊκό και τον Καρχηδονιακό παράγοντα.

 

Διδασκόμενα μαθήματα icon pdf

­